Sushi w Warszawie - na co zwrócić uwagę aby wybrać najlepszy lokal?
Wielbiciele tzw. turystyki kulinarnej z pewnością docenią, co ma im do zaoferowania Warszawa. Mnogość rozmaitego rodzaju knajpek i restauracji, pozwala rozsmakować się w kuchniach świata, nie wyjeżdżając z kraju! Kuchnia chińska, gruzińska, dania tajskie, a może smaki Japonii? Wybór należy do Ciebie.
W niniejszym artykule podpowiadamy, co należy wziąć pod uwagę, wybierając miejsce, gdzie zjesz najlepsze sushi w warszawie.
Sushi — dlaczego to tak wyjątkowa potrawa?
Bez wątpienia sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Kąski z odpowiednio przygotowanego ryżu, alg nori, surowych ryb i owoców morza, oraz innych dodatków zawojowały świat. Zachwycają wysublimowanym smakiem, oraz atrakcyjnym wyglądem. Co więcej, dzięki użyciu naturalnych, świeżych produktów jest to zazwyczaj danie niskokaloryczne (chyba że kaloryczność zostanie podbita przez jakiś dodatek, np. awokado) i zdrowe, pełne cennych składników odżywczych.
Aby zjeść najlepsze sushi w Warszawie, warto wybrać się do restauracji lub baru, która w tym właśnie daniu się specjalizuje. Innymi słowy, sushi powinno tam grać pierwsze skrzypce, a nie być po prostu jednym z wielu dostępnych dań. Tylko w takich miejscach zjesz sushi z najlepszych składników, przyrządzone przez sushi mastera z odpowiednimi umiejętnościami i doświadczeniem.
W delektowaniu się tym niezwykłym daniem liczy się nie tylko sam smak, ale również otoczka. Wystrój wnętrza, swojego rodzaju ceremonia podania, odpowiednie naczynia itd. Jeżeli wszystkie te elementy zagrają, nie tylko zakosztujesz japońskich smaków, ale i przeżyjesz jedyną w swoim rodzaju, kulinarną przygodę.
Sushi to nie tylko potrawa. To również wyjątkowe doświadczenie.
Przed przystąpieniem do posiłku, otrzymasz wilgotny, gorący ręcznik, nazywany „Oshibori”, za pomocą którego będziesz mógł odświeżyć dłonie. Do dyspozycji otrzymasz pałeczki, jednak jeżeli posługiwanie się nimi sprawi Ci trudność, jak najbardziej możesz jeść rękoma. Wielu wyrafinowanych smakoszy twierdzi, że sushi jedzone palcami smakuje lepiej, ponieważ poprzez dotyk można cieszyć się konsystencją ryżu.
Jeżeli zdecydujesz się na skorzystanie z pałeczek, możesz zapytać kelnera o wskazówki, co do tego jak najlepiej się nimi posługiwać. Pamiętaj, aby nigdy nie wbijać pałeczek pionowo w miskę z ryżem — w ten sposób w Japonii posiłek ofiarowuje się zmarłym, więc będzie to zdecydowanie wbrew przyjętej etykiecie. Nie należy również podawać sobie sushi z pałeczek do pałeczek. Jeżeli chcesz uniknąć takich wpadek, przed wypadem, aby zakosztować najlepsze sushi w Warszawie, poczytaj co nieco o savoir vivre obowiązującym w tego typu miejscach, lub zapytać o to obsługę. Z pewnością z chęcią udzieli ona informacji o kulturze jedzenia sushi.
Dobra restauracja sushi — czyli jaka?
W wyjątkowej restauracji tego typu poczujesz się jak gdybyś na chwilę przeniósł się do Japonii! Służyć temu mają nie tylko orientalne smaki, ale też wystrój miejsca oraz kultura podawania sushi. Delektowanie się sushi w takim miejscu z pewnością będzie doświadczeniem, które zechcesz powtórzyć.