Smakowite paszteciki z mięsem – jak je przygotować?
Paszteciki z mięsem to niewielka przekąska, która świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Możemy je jeść zarówno na ciepło, tuż po przygotowaniu, jak i na zimno. Wbrew pozorem danie to nie jest specjalnie wymagające w przygotowaniu, a jego wykonaniu podoła praktycznie każda pani domu, nawet ta najbardziej początkująca. Kiedy warto pokusić się o przygotowanie pasztecików z mięsem i jak je wykonać w kilku prostych krokach?
Paszteciki z mięsem na co dzień i od święta
Danie to jest znakomitym dodatkiem, które sprawdzi się na praktycznie każdą okazję, zwłaszcza jeśli towarzyszyć mu będzie gorący czerwony barszcz, do którego paszteciki stanowić będą wspaniały dodatek. Paszteciki z mięsem można przygotować samodzielnie w domu, jak i kupić już gotowe i przed podaniem jedynie lekko podgrzać je w mikrofali lub piekarniku. Warto zdecydować się jednak na tę pierwszą możliwość, gdyż domowe paszteciki upieczone tuż przed podaniem do stołu są chrupiące, miękkie i wręcz rozpływające się w ustach.
Paszteciki z mięsem to danie, które większości z nas kojarzą się z rodzinnymi uroczystościami, przyjęciami oraz oficjalnymi imprezami w gronie najbliższych. Stanowią lubiany i wyczekiwany dodatek, który często pojawia się na weselach, chrzcinach, urodzinach oraz wielu innych okazjach organizowanych zarówno w domu, jak i restauracji. Ogromna popularność pasztecików wynika z ich znakomitego, klasycznego smaku, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Oto, jak je zrobić!
Domowe paszteciki z mięsem w kilku prostych krokach
W celu przygotowania pasztecików z mięsem w domowym zaciszu należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, które posłużą nam do wykonania zarówno ciasta drożdżowego, jak i mięsnego farszu. Do wykonania ciasta będziemy potrzebowali następujących składników: 500 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 25 g świeżych drożdży, 60 ml oleju, 2 jajek oraz łyżeczki soli i cukru. Do przygotowania farszu mięsnego potrzebne będą natomiast: 500 g mięsa wołowego, 1 marchewka i pietruszka, 1 por, ¼ selera, cebula, bułka oraz przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna czarnego pieprzu.
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz dusząc mięso, włoszczyznę i przyprawy z dodatkiem, 1,5 l wody przez ok. godzinę. Cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy ją do farszu wraz z rozmoczoną w wywarze warzywnym bułką. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy farsz i odstawiamy go do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto drożdżowe – pokruszone drożdże mieszamy z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans w ciepłe miejsce.
Do miski wkładamy resztę mąki pszennej, mleko, jajko, olej oraz sól. Mieszamy zawartość na gładką masę, dodajemy do niej drożdże i odstawiamy na ok. godzinę do dalszego wyrośnięcia. Po tym czasie, kiedy masa podwoi swoją objętość, delikatnie wyrabiamy ją na gładkie ciasto i wykładamy na stolnicę. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i kroimy na 4 paski. Na każdym układamy farsz pozostawiając wolne brzegi. Zwijamy w rulon, zalepiamy na całej długości i przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kroimy rulony w poprzek i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 200°C przez ok. 20-25 min. – paszteciki z mięsem są gotowe do podania!